Papierový tablet reMarkable 2 za 700 eur – top e-ink tablet či zbytočný luxus? (link na zľavu v článku)

Mať svoj elektronický poznámkový blok, kam človek môže zapisovať myšlienky a nerušia ho pritom žiadne notifikácie, je skvelé. Avšak kúpiť reMarkable 2 tablet a nemať na ňom žiadnu aplikáciu, dokonca ani internetový prehliadač sa môže zdať ako úplná zbytočnosť – najmä ak reMarkable zápisník stojí niekoľko stoviek eur. Aká je moja skúsenosť?

Aj napriek stovkám dnes dostupných aplikácií si stále zbožňujem klasicky sadnúť do kresla s papierom na tvrdej podložke a zapisovať svoje poznámky či kresliť myšlienkové mapy. Práve preto ma zaujal koncept elektronického tabletu reMarkable 2, ktorý výrobcovia (reMarkable AS) sami označili ako modernú náhradu papiera v jeho klasickej forme.

Od jasnej kúpy ma však odrádzala cena začínajúca od 500 eur – predsa len je to veľa peňazí za na prvý pohľad celkom jednoduchý elektronický zápisník. Čo teda všetko reMarkable 2 dokáže?

Príjemný pocit z písania, práce s textom aj organizácie dokumentov

Responzívnosť elektronického atramentu reMarkable 2 je okamžitá a s určitým škrabaním pera na displeji som mal naozaj pocit, akoby som písal na skutočný kriedový papier.

Oproti písaniu na tradičný papier je tu však jedna veľká výhoda – všetko je možné pohodlne vymazať, prípadne vrátiť posledný krok späť funkciou „undo“. Dajú sa tiež vytvoriť dokumenty s viacerými vrstvami, kedy môže človek upravovať len jednu z nich bez toho, aby sa zmeny dotkli ostatných vrstiev.

Časti textu je možné kopírovať, presúvať a robiť všetko ostatné, čo sa dá pri práci s digitálnym textom napr. na počítači. K dispozícii je aj slušný počet predpripravených šablón dokumentov.

Súbory je v tablete možné ľahko organizovať vytvorením priečinkov a presúvaním dokumentov medzi nimi. Skvelá je aj možnosť premiestňovať v dokumente poradie jednotlivých stránok či vybranú stránku exportovať a premiestniť do iného dokumentu.

Čítačka bez podsvietenia, ale s kvalitnou výdržou batérie

Samotný reMarkable 2 slúži aj ako čítačka kníh (PDF a EPUB súborov). Funguje bez podsvieteného displeja a pri písaní / čítaní je tak potrebný externý zdroj svetla ako pri klasickej knihe.

Vďaka tomu však výrazne šetrí batériu, ktorá má excelentnú výdrž. Pri jej plnom nabití má človek svoju knižnicu alebo zápisník k dispozícii bez problémov aj týždeň mimo civilizácie. V rámci môjho testu vydržala batéria až 10 dní pri 3 – 4 hodinovom dennom využívaní.

Kresby majú vektorovú grafiku, no profesionálov možnosti neohúria

Na tablet sa aj veľmi príjemne kreslí – bez problémov som si vedel znázorniť napríklad myšlienkovú mapu či v mojom prípade jednoduchú kresbu.

Rovnako je vynikajúce, že pri exporte z reMarkable 2 sú všetky kresby automaticky konvertované do vektorovej grafiky, čo zaručí najvyššiu kvalitu ich zobrazenia pri akejkoľvek zmene veľkosti obrázkov.

Možnosti práce s kresbami sú však obmedzené. V podstate okrem výberu z 8 typov pera (ako napríklad zvýrazňovač, či klasická ceruzka a štetec), hrúbky čiar a niekoľkých odtieňov čierno-bielej farby toho k dispozícii viac nie je.

Preto, ak je tvojím cieľom zakúpiť si tablet na prácu s grafikou, sú na trhu určite lepšie zariadenia s väčším množstvom nástrojov a umožňujúce aj prácu s farbami a úpravu fotografií. Ak si však chceš k poznámkam spraviť pár skicov, náčrtov či zakresliť si myšlienkové mapy, čítaj ďalej.

S aplikáciou prichádzajú nové možnosti práce s poznámkami

Tie najzaujímavejšie funkcie sa sprístupnia po stiahnutí aplikácie reMarkable. Okrem štandardného importu / exportu dokumentov z e-ink tabletu je potom možné zdieľať svoje dokumenty medzi jednotlivými zariadeniami a pokračovať v práci na nich na počítači či mobile.

Buď som si tak poslal svoje poznámky na mail, alebo si načítal na tablet napríklad súbor PDF so zadaním od klienta, do ktorého som mohol rovno zaznačiť svoje poznámky a poslať mu takto upravený súbor naspäť na prezretie.

Pre mňa jednoznačne najväčšou novinkou je možnosť konvertovať svoje ručne písané poznámky do digitálneho textu, s ktorým je potom možné pracovať ako s každým iným počítačovým textom. Dokonca previedol do digitálnej podoby aj slovenský text s diakritikou.

Výsledok nie je vždy stopercentný a dochádza ku skomoleniu slov. Avšak na to, ako niekedy v rýchlosti slová ťažko čitateľne “naškrabem”, ide aj tak o úctyhodný výkon.

S aplikáciou je prístupné aj streamovanie obrazovky tabletu v aplikácii, čo je veľmi dobre využiteľné pri tímových poradách či prezentáciách. Na väčšom monitore sú tak poznámky viditeľné pre viacerých ľudí a ich úpravy sa premietajú v reálnom čase. V rámci IPG štúdia som tak pri plánovaní s kolegami bol schopný vytvoriť virtuálnu tabulu.

Platená služba Connect

S aplikáciou reMarkable prichádza aj možnosť prihlásiť sa do služby Connect, ktorá poskytuje nasledujúce výhody:

  • Neobmedzenú kapacitu cloudového úložiska (inak sa do cloudu ukladajú súbory, ktoré boli použité a synchronizované v posledných 50-tich dňoch)
  • Možnosť zapisovať poznámky do reMarkable aj na počítači a mobile
  • reMarkable 2 Protection Plan – ak dôjde do 3 rokov od kúpy k závade zariadenia bez vonkajších vplyov (napr. rozbitie či krádež), spoločnosť poškodené zariadenie vymení celkom zadarmo.
  • Prístup k rôznym exkluzívnym ponukám

S predplatným Connect tak budú všetky poznámky vždy bezpečne uložené v cloude reMarkable a okamžite dostupné zo všetkých inteligentných zariadení, v ktorých má človek nainštalovanú reMarkable aplikáciu. Bonusom sú tiež exkluzívne ponuky v internetovom obchode spoločnosti reMarkable a dodatočný pokoj na duši s plánom ochrany reMarkable 2.

Všetko funguje aj zadarmo

Connect je prvý rok zadarmo, potom ide o spoplatnenú službu 2,99 eura mesačne (35,88 eur ročne). Našťastie ale nie je nutné mať službu Connect predplatenú, aby mohol človek svoj reMarkable 2 naplno využívať. Viac informácií nájdeš na ich oficiálnom blogu.

Základné technické parametre

  • dotykový displej + “pero”
  • hrúbka – 4,7 mm (svetovo zatiaľ najtenší tablet)
  • Rozmery – 188 x 246 x 4,7 mm
  • Rozmery s obalom – 19,5 x 24,5 x 0,49 cm
  • Rozmery displeja – 156 x 228 mm
  • Váha – 403,5 g
  • Wi-Fi pripojenie
  • 8 GB pamäte
  • Batéria by mala vydržať až do 2 týždňov
  • Automatická synchronizácia s telefónom a počítačom cez reMarkable cloudový systém
  • Palm Rejection
  • Kompletné informácie o technických parametroch

Moja osobná skúsenosť s tabletom reMarkable 2

Po 4 mesiacoch užívania môžem povedať, že reMarkable 2 splnil, čo sľuboval. Jeho používanie mi pomohlo pri zapisovaní poznámok či plánovaní a vytvorením skutočne ničím nerušeného prostredia značne zvýšil moju sústredenosť pri práci s nimi.

V rámci mojej práce aj kreatívneho hobby sa mi vždy zíde mať pri sebe niečo, kde si môžem rýchlo zaznačiť nápady, ktoré mi preblesknú hlavou. S reMarkable 2 nemusím čakať, kým sa mi zapne počítač, prípadne môžem zaznačiť nápady do mobilu a potom v kľudnejšom momente pokračovať v ich rozpracovávaní na papierovom tablete a opačne.

Osobne si neviem vynachváliť možnosť písať / kresliť poznámky priamo do PDF dokumentov a následne ich zdieľať ďalej. Zároveň pri stretnutiach s klientmi človek pôsobí profesionálne, resp. v mnohých situáciách elegantnejšie, ako keď vytiahne svoj veľký notebook či prezerá poznámky v mobile.

Práca s poznámkami, ale aj ich celková organizácia, je vo všeobecnosti veľmi jednoduchá a prehľadná. Nič mi vyslovene nechýbalo, dokonca je ešte niekoľko funkcií, ktoré som nevyskúšal – nehovoriac o tom, že developeri stále pridávajú ďalšie a ďalšie možnosti. Rovnako sa mi reMarkable osvedčil ako kvalitná čítačka elektronických kníh.

Jedným z osobných cieľov pri kúpe reMarkable 2 bolo pravidelne si písať denník, čo sa aj vďaka tomuto zariadeniu podarilo markantne posunúť vpred.

Kúpiť či nekúpiť?

Tou najväčšou bariérou, aby som odporúčal tablet reMarkable všetkým z vás, je jeho cena. Osobne som rád, že som sa podujal ku kúpe, lebo už teraz viem, že hodnota, ktorú zavedením tohto tabletu do svojich pracovno-osobných činností získam, ďalekosiahle prekoná vstupnú investíciu.

Komu však nevadia notifikácie, potrebuje byť nonstop online, mať k dispozícii prehliadač, prípadne chce svoj tablet využívať na profesionálnejšiu prácu s grafikou, pozeranie filmov, čisto ako čítačku či potrebuje k životu množstvo aplikácií, pre toho sa na trhu nájdu určite vhodnejšie alternatívy.

No ak rád plánuješ či pracuješ s poznámkami, potom rozhodne odporúčam zvážiť zapojenie reMarkable do svojich procesov. Už len samotné „klasické“ písanie rukou prináša pre ľudskú myseľ hneď niekoľko benefitov, ako napríklad zvýšenie logického a kritického myslenia 😉

Ak ťa však papierový tablet zaujal, po jeho objednaní cez link uvedený nižšie máš možnosť získať zľavu až 40 EUR.

reMarkable 2 cena: Koľko peňazí reálne potrebuješ

Pre tablet reMarkable 2 nie je jednotná cena. Koľko človek zaplatí záleží výberu príslušenstva.

Tablet – Samotný tablet reMarkable má na oficiálnom webe uvedenú cenu 349 EUR.

Pero / reMarkable marker – Pri reMarkable pere sú na výber 2 varianty. Prvá, bez zabudovaného magnetu na gumovanie vychádza na 79 EUR, druhá s možnosťou mazať obsah vyjde na 129 EUR. Je možné si objednať zariadenie bez pera, no potom sa z tabletu stáva čisto iba čítačka a nebude možnosť niečo na neho písať či kresliť.

Obal – V prvom rade je na výber obal s klávesnicou a potom klasický obal, ktorý je však odolnejší. Obal s klávesnicou stojí 199 EUR.

Obaly bez klávesnice majú dve formy – fólio, do ktorého je možné tablet vložiť z boku a tzv. knižný obal, kde sa do pomocou magnetu zariadenie pripne do stredu. V prvom prípade je pre použitie zápisníka reMarkable potrebné vytiahnuť, keďže sa nedá otvárať. Oproti tomu je predná strana knižného obalu odklápateľná a pero sa pricvakne magnetom z pravého boku.

Vkladacie fólio stojí 69 EUR, knižný obal 99 EUR (šedý polymér) alebo 159 EUR (hnedá a čierna verzia zprémiovej kože).

Aplikácia Connect –  Pre použitie viacerých funkcií, najmä zdieľania poznámok naprieč zariadeniami, je potrebné byť prihlásený v službe Connect. Kým prvý rok je po kúpe zadarmo, následne si človek musí zaplatiť 2,99 euro mesačne.

Vo výsledku sa teda cena reMarkable 2 pohybuje od 349 EUR až po svoj najdrahší variant 677 EUR. No pokiaľ nechceš reMarkable 2 používať iba ako čítačku, rátaj s najnižšou aktuálnou cenou 428 EUR.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *