Výroba jednoduchej masky na tvár ako rekvizity do klipu

Chceš oživiť svoje domáce video nejakou zaujímavou rekvizitou? Tak vyskúšaj masku na tvár. Ak sa ti nechcú vyhadzovať peniaze na niektorú z tých oficiálne ponúkaných v obchode či dostupných na internete, ešte stále si ju môžeš svojpomocne zmajstrovať. Prečítaj si ako si takúto masku môžeš jednoducho vyrobiť doma aj sám.

V tomto príspevku sa pozrieme na to, ako si vlastnoručne vyrobiť masku za menšiu cenu než keby si si ju kupoval alebo robil z latexu. Áno, má to svoje nedostatky, ale stále je to dobrá náhrada. Môžeš to použiť napríklad na výstavu alebo aj na karneval. Príležitostí ako využiť a prečo mať takúto masku k dispozícií je samozrejme viac… Napríklad ju môžeš využiť ako spomínanú rekvizitu do svojich amatérskych videí. Alebo keď ideš na nejakú haluznú párty a chceš zaujať okolie.

Čo sa týka nedostatkov takto doma z papiera vyrobenej masky oproti tej z latexu, ide hlavne o možnosť rýchlejšieho poškodenia a teda aj celkového opotrebovania. Taktiež maska z latexu je predsa len vo výsledku flexibilnejšia oproti stvrdnutému papieru a poskytne ti tak väčšiu možnosť na korekciu prípadne zle odhadnutej veľkosti pri výrobe.

Pozri si video návod, alebo čítaj ďalej

Príprava a tvorba základu masky

  • Čo všetko budeš potrebovať na začiatok:
  • lepidlo (AMYK009 odporúča tekuté)
  • papier (najčastejšie sa používajú staré noviny)
  • štetec
  • nádobku s trochou vody
  • alobal (v našom video návode sme použili sáčok)
  • figurínu, resp. model hlavy / stojan na parochne
  • môže pomôcť: fén na vlasy
  • v neposlednom rade čas a trpezlivosť

POSTUP: Do nádobky s vodou pridaj tekuté lepidlo a rozmiešaj ho. Obmotaj alobal okolo figuríny. V prípade, že ho nemáš k dispozícií, môžeš na model hlavy natiahnuť aj sáčok (ako sme to my spravili vo videu). Praktickejší je však alobal, lebo lepšie drží na mieste. Papier natrhaj na menšie kúsky. S ich veľkosťou môžeš, samozrejme, experimentovať.

Potom nanes štetcom na alobal lepidlo zriedené s vodou a na toto miesto ukladaj jednotlivo natrhané útržky papiera. Proces opakuj až kým nebude polepená tvárová a vrchná časť hlavy figuríny. Koľko vrstiev papiera v tejto prvej fáze nanesieš je na tebe, ale odporúčame minimálne 2-3. Inak nebude maska vôbec pevná.

Keď si s touto prácou hotový, nechaj na figuríne vyschnúť lepidlo. V lete môžeš model hlavy vyniesť napríklad na balkón. Prípadne môžeš na urýchlenie procesu schnutia použiť aj fén na vlasy. Lepidlo totiž bude tuhnúť aj zopár hodín. Keď lepidlo zaschne a papier na alobale stuhne, stiahni ho z figuríny. Ak ti to úplne nejde, neboj sa rozstrihnúť kúsok vzadu nožnicami. Základ na masku máš pripravený a teraz sa môžeš pustiť do jej finalizácie.

Finalizácia jednoduchej masky na tvár

  • Čo sa ti zíde pri finalizácií masky:
  • farby a štetce na maľovanie
  • fixky
  • nožnice
  • šnúrky / gumičky
  • čokoľvek, čo vyčaruje tvoja fantázia

POSTUP: Najprv treba vystrihnúť otvory na oči, nos a prípadne aj ústa (to je už na tebe). Na to použi nožnice alebo ostrý nôž. Predtým odporúčame priložiť si masku k tvári a ceruzkou si označiť čo najpresnejšie, kde budeš otvory na oči a nos potrebovať. V tejto fáze je to potom už len na tvojej fantázií… Zafarbi si masku alebo ju pokresli ako chceš. Môžeš na ňu prilepiť ďalšie drobnosti, vyrezať ornamenty podľa svojej ľubovôle a podobne…

Na konci si potom cez bočné dierky môžeš prepchať a uviazať lanko či ideálne gumičku, ktorá ti masku pomôže pridŕžať na hlave. Ak si ale robil celotvárovú masku aj s prekrytím cez hlavu, nemala by ti len tak ľahko spadnúť ani bez gumičky.

S AMYK009 dúfame, že sa ti návod páčil a prajeme ti zábavu a mnoho hodín kreatívneho vyžitia!

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *