6 tipov pre začínajúcich bubeníkov od Petra Mišíka

Myslíš si, že bubeníci sú „cool“ a tiež by si sa jedným chcel stať? Ale ty nemôžeš, lebo to určite stojí veľa peňazí a ešte k tomu bývaš v paneláku, takže nemáš ako trénovať? Božia noha!! Ešteže je tu IPG a pár „basic“ tipov pre začínajúcich bubeníkov od Petra Mišíka!!!

Takže poďme rovno na to… Jednou z vecí, ktoré podľa Peťa začínajúci hudobníci vo všeobecnosti často podceňujú je nahrávanie sa. Či už počas individuálneho tréningu, tak rovnako počas skúšky s kompletnou kapelou. Peťo podotýka, že je samozrejme dôležité si tieto tréningové nahrávky potom aj vypočuť a rozanalyzovať. Túto metódu si nevie vynachváliť a mrzí ho len to, že sám s ňou začal neskoro…

Tréningové tipy pre bubeníkov

Pre samotných bubeníkov je tou najhlavnejšou radou, o ktorú sa Peter Mišík so mnou v skušobni podelil, na prvý pohľad veľmi jednoduchá vec – cvičiť, cvičiť a cvičiť. Prečo ide o zdanlivo banálnu radu je jasné každému, kto sa pokúšal o čo najväčší pokrok v rámci pilovania určitej zručnosti. Skutočne prínosný pravidelný tréning chce odhodlanie, vytrvalosť a sústredenie.

Keď sme pri tom tréningu, Peťo zaujímavo poznamenal, že sa nie je na čo vyhovárať ani keď bývaš v paneláku. To je jedna z vecí, ktoré som aj sám pociťoval ako problém pri svojich hrátkách s bubnami. Samozrejme, je problém “drtiť” na reálnej sade a trieskať do činel. Ale v rámci tréningu nie je problém kúpiť si cvičný pad a gumenú podložku pod neho pre čo najväčšie odhlučnenie v bytovke. Na takomto pade sa dá veľmi dobre pilovať technika rúk.

Koľko peňazí si treba pripraviť

Z ďalších odporúčaní môžeme vytiahnuť napr. Peťov názor, že nie je problém začať hrať na čo najlacnešej sade bicích. Rozdiel medzi tými drahými je samozrejme počuť pri profesionálnom nahrávaní v štúdiu a najskôr aj na koncerte, ale v skušobni určite nie. Sám mi ukazuje na sadu bicích za sebou a hovorí, že to je tá, na ktorej začínal. Len s malým “redizajnom”. Problémom sú však podľa neho nekvalitné (lacné) činely. “Ich zvuk neoklameš. So zlou činelou sa nedá robiť nič. Teda dá… Vyhodiť ju!” vtipne poznamenáva.

Čo sa týka samotnej ceny “bubnovania”, Peťo zostáva optimistický. “Kompletnú základnú sadu vieš zohnať za lacný peniaz. Bavíme sa tu o kategórií od pár stovák do 1000 EUR.” Pri dobrej starostlivosti do nej potom netreba vyslovene pravidelne investovať. Určite treba rátať s výdajmi na výmenu opotrebovaných blán a spotrebného tovaru akým sú bubenícke paličky: “Tie idú ako teplé rožky.” Čo však robí z bubnovania skutočne drahý “špás” sú samotní bubeníci. “Nepotrebujem túto malú činelku, ani cowbell, ale kúpim si ho, lebo chcem. Takže to potom záleží od človeka, čo všetko si podokupuje a koľko do toho investuje.”

Paličky ti musia sadnúť do ruky

Otázku ohľadom odporučenia paličiek Peťo decentne odmieta so slovami, že to záleží na každého individuálnom štýle a žánre hudby, ktorý chce hrať. On má svoje vyrobené na mieru zo stránky www.palicky.sk, aj s vlastným logom. Odporúča, aby si si aj trochu zaeperimentoval s jednotlivými veľkosťami a podobne. Nech zistíš, ktoré ti sadnú najlepšie.

Pre viac informácií a rád si pozri celý rozhovor vo videu:

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *